Verschroeide aarde? Of hoop?

VERSCHROEIDE AARDE? OF HOOP

 

Wat zie je als je kijkt naar 2020? Als je kijkt naar de nieuwsberichten word je waarschijnlijk niet vrolijk van alles wat je hoort en ziet. Het gaat niet goed met het klimaat. Afschuwelijke rampen treft mensen. Haat en haatzaaien. Je zou van al deze berichten heel somber kunnen worden. Het haalt de vrolijkheid uit je leven, schraalheid kruipt in je hart, het ontneemt je de energie, je droogt van binnen op. Verschroeide aarde.

Maar misschien ben je helemaal niet zo bezig met de wereld op macro niveau. Heb je genoeg aan je eigen zorgen en verdriet. Groeit alles je een beetje boven je hoofd. Weer een nieuw jaar waarin de kans op verbetering niet in zicht is, of waarbij zelfs de zorgen zich opstapelen. Uitzichtloos kan het lijken. En je bent al zo moe, opgedroogd. Verschroeide aarde.

Jouw situatie ken ik niet. Wie ben ik om jou een positieve peptalk voor te schotelen? Toch wil ik je graag samen met je zoeken naar een stronkje nieuw leven in die verschroeide aarde. 

Hoop is te vinden in een kleine glimlach. 

Als ik me rot voel, het leven voelt zwaar, het leed van de hele wereld ligt op mijn nek, dan vergaat mij het lachen. Vedriet knaagt aan mij en letterlijk voel ik mijn gezicht strakker worden, mijn spieren raken gespannen. 

Soms herinner ik mijzelf er dan aan om te glimlachen. Mijn mondhoeken omhoog en langzaam voel ik de glimlach dalen naar mijn hart. Mijn spieren voelen minder gespannen, mijn ademhaling daalt en heel voorzichtig komt een zonnetje mij gezelschap houden. 

Hoop is te vinden in dromen.

Met de glimlach komen ook herinneringen naar boven van mooie momenten. Herinnering van een warme zomeravond, zittend aan kabbelend water. Ik sta mezelf toe om even weg te dromen in die zoete herinneringen waarin het leven gelukkig was, goed voor dat moment. Met dankbaarheid kijk ik terug naar die kostbare momenten.

Hoop is te vinden in dankbaarheid.

Elke keer sta ik er verbaasd van. Als ik weer begin met het opschrijven van alle dingen waar ik dankbaar voor ben, dan groeit er hoop. Dan opent de dorre grond waarop ik sta zich en vult zich met water dat stroomt met de dankbaarheid. Groene scheutjes schieten op en brengen hoop. 

Hoop is te vinden in geloof.

Als ik God niet kende, zou ik niet weten hoe ik de verdrietige momenten in mijn leven vol zou kunnen houden. Doordat ik weet dat ik niet uit Gods Hand val, word ik niet verzwolgen door die dorre aarde. God zegt in Jeremia 29:11 'Want Ik weet wat mijn plannen voor jullie zijn, zegd de Heer. Ik heb mooie plannen voor jullie. Plannen vol vrede, niet vol ellende. Want ik heb een hoopvolle toekomst voor jullie'.

In 2020 wens ik het je toe: stronkjes van hoop. Stronkjes die uitgroeien en tot bloei mogen komen. Stronkjes die bomen mogen worden, waaronder je in de hitte van moeilijkheden verkoeling kunt vinden. 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het verleden hebben verschillende mensen bij mij een schaal met een verhaal gemaakt. In deze bovenstaande schaal, die gemaakt is door Anja, is zoveel hoop te vinden. 

Wil je ook eens een schaal met een verhaal maken in mijn atelier? Kijk dan eens op het verwenarrangement 'Schaal met een verhaal'. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.