2019 - een nieuw jaar

Gepubliceerd op 5 januari 2019 om 22:22

Het jaar is een paar dagen oud. Nog vers, als hagelverse witte sneeuw. Langzaam komt er weer structuur in ons gezin en begint het leven van alledag. Voordat ik verzand in de bezigheden van alledag wil ik nadenken over het nieuwe jaar. Wat wil ik meenemen om als leidraad te hebben in het leven van 2019? Op mijn lijstje staan veel woorden: durven falen, vrijheid en kwetsbaar mogen zijn, neem ik mee uit 2018. Ik voeg vier nieuwe woorden toe. Vier waarden die ik met aandacht wil beleven in het nieuwe jaar.

Dankbaarheid:

Hoe mooi is het leven als je daar je ogen voor opent. In elke dag zitten zoveel momenten om dankbaar voor te zijn. Kijk om je heen, zie de mensen die je tegenkomt en wees dankbaar voor ontmoetingen. Kijk om je heen, zie de spullen die je hebt en wees dankbaar voor de dierbare herinneringen die ze geven. Kijk om je heen, voel, ruik, hoor en ervaar het leven en wees dankbaar. Dan kan het niet anders of er verschijnt een grote glimlach op je gezicht. Maar ook als het tegen zit in het leven, als er zorgen zijn, als er verdriet is wil ik zoeken naar dankbaarheid. Als lichtbaken om niet in het donker te verdwalen, maar vast te blijven houden aan het Licht.

Vertrouwen:

Een nieuw jaar. Hoe gaat dat lopen? Komen mijn plannen en ideeën die ik heb in mijn atelier, in mijn persoonlijk leven uit? Wat er ook gebeurt, ik wil leven in vertrouwen. Mijn lijfspreuk is al jaren: ‘het komt goed’. Dit jaar wil ik er aan toevoegen: blijmoedig vertrouwen. God, mijn Vader in de hemel zorgt voor mij en zorgt voor jou en zegt in de bijbel: ‘maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf….’ (Mattheus 6:34). Plannen maken en ze weer loslaten. Zo mag ik, mag jij,  in vertrouwen het nieuwe jaar inlopen. 

Mooie woorden:

Woorden hebben kracht. In 2019 wil ik mij oefenen om mooie woorden te spreken over de ander, over jou, over mezelf. Woorden die zegenend zijn, die opbouwend zijn, positief. In mijn atelier wil ik mooie woorden maken door een nieuwe workshop voor de mantelzorgarrangementen:  'Mooie woorden doosje'. Tijdens dit arrangement zullen we op zoek gaan naar mooie woorden en zullen we elkaar mooie woorden geven. Maar ook later, als je weer thuis bent, kun je de mooie woorden die je verzamelt of die je krijgt in dit doosje stoppen en op momenten dat je dat nodig hebt tevoorschijn halen. Zo hoop ik dat de mooie woorden die je leest weer kracht geven om door te gaan. 

Schoonheid:

Begin van de week las ik een citaat van Marilynne Robinson wat mij raakte: ‘Schoonheid ontmoeten is een soort openbaring. Ze kent geen herhaling. Iedere keer als we schoonheid zien, leren we opnieuw wat schoonheid is. We willen graag een simpele realiteit zien, maar de wereld waarin wij leven is complex en ongelooflijk rijk. Laatst las ik over spinnen die hun kinderen verplegen. Nu kijk ik nooit meer hetzelfde naar ze! Dat dit soort interacties bestaan! We vergeten zo vaak dat de hele planeet vol genadige details is’. Schoonheid zien in alles is het begin van kunst maken. Want door mij te laten raken door schoonheid in de natuur, in mensen, in muziek en literatuur, kan ik schoonheid doorgeven in mijn beelden. Schoonheid zien opent de ogen van je hart. En dan kom ik weer terug bij mijn eerste woord: dankbaarheid. Door het leren zien van schoonheid in alles om mij heen, kan het niet anders dan dat ik dankbaar word voor zoveel schoonheid.

Hoe mijn jaar ook gaat lopen, wat ik ook mee ga maken. In alles hoop ik deze woorden mee te kunnen nemen. Als het jaar 2019 dan oud is, als de 360 dagen zich aaneen hebben geregen met ervaringen, vreugde en verdriet, dan hoop ik dat ik elke dag schoonheid heb gezien, dankbaar ben geweest, mooie woorden heb gesproken en het leven in blijmoedig vertrouwen heb geleefd.

Ga met God en Hij zal met je zijn,

jou nabij op al je wegen

met zijn raad en troost en zegen.

Ga met God en Hij zal met je zijn.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.