Balans in je leven

Gepubliceerd op 8 januari 2018 om 12:18

Waar begin je in het nieuwe jaar met al je goede voornemens, doelen, plannen en een bomvol hoofd met ideeën? Elke keer neem ik het me voor: beter organiseren, zodat ik meer orde en structuur krijg. Maar terwijl ik die woorden ‘orde en structuur’ schrijf, voel ik mijn schouders aanspannen. In mijn hoofd ontstaat een beeld van een strenge juf in grijze jurk die met afgemeten gezicht mij in dit keurslijf wil duwen; gruwel! Het blijft een altijd durend gevecht met de creatieve chaos die er in mijn hoofd leeft en de stress die het niet goed georganiseerd zijn met zich meebrengt.

Echt, er zijn momenten dat ik mijn ogen sluit en een goed georganiseerd leven voor me zie. Dat ik zo gedisciplineerd ben om eerst alle dingen te doen die moeten en lastig zijn, zodat ik daarna zeeën van tijd over houd voor alle leuke dingen in mijn atelier. Lekker met mijn handen in de klei in een opgeruimd atelier en huis. Koelkast goed gevuld, was opgehangen, administratie gedaan. Een schema voor al mijn afspraken, met de daarbij behorende voorbereidende werkzaamheden. In mijn hoofd heb ik ze allemaal op een rijtje, echt!

Maar dan de praktijk: In mijn ochtendjas vind ik mijzelf om 10.00 uur ’s ochtends in mijn atelier, omdat tijdens het ontbijt ineens zo’n mooi beeld ontstond in mijn hoofd. Dat gaat zo: zoonlief is naar school vertrokken. Met de ontbijtborden in mijn hand loop ik naar de vaatwasser om deze uit te ruimen en weer te vullen. Terwijl ik daar sta kijk ik rechts van mij naar de deur van het atelier. Voordat ik het weet zet ik de borden op het blad van de vaatwasser en loop de deur door. Ergens hoor ik vaag een stemmetje dat het handiger is om eerst aan te kleden, de vaatwasser leeg te ruimen, was in de wasmachine te doen, boodschappen te doen en te stofzuigen. Maar naar dat stemmetje luister ik morgen wel weer. Dán ga ik beginnen met goed organiseren.  

Eind van de dag heb ik een prachtig beeld opgezet….en ben ik aan het rennen en vliegen om in drie kwartier alles te doen wat ik die ochtend had moeten doen. De stress die mij dat oplevert is niet handig voor de rust die ik zoek in mijn leven. Ergens moet er toch wat veranderen. Daarom heb ik 1 januari 2018 toch maar weer de goede voornemens en doelen van stal gehaald. Opnieuw begin ik de zoektocht naar balans tussen ruimte voor creativiteit en het ‘keurslijf’ van orde en structuur. Ooit zal lukken!  

Wat is jouw gevecht in het zoeken naar balans?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.