Kwetsbaar

Gepubliceerd op 1 juni 2017 om 10:38

Kwetsbaar. Je kwetsbaar opstellen...heel lang associeerde ik diep van binnen kwetsbaar met zwak en zielig. Als ik google op kwetsbaar dan kom ik inderdaad woorden tegen als: zwak, teerhartig, wankel en licht te raken. Dat bedoel ik niet met kwetsbaar.

 
Kwetsbaar is ook: gevoelvol, sensitief, fijngevoelig. Toch zijn dat ook geen eigenschappen die in onze drukke, moderne, westerse maatschappij passen. Als je je kwetsbaar durft op te stellen dan gaan de maskers af, hoef je niet te presteren, hoef je je niet beter voor te doen dan je bent. Je mag laten zien dat je niet perfect bent, dat je fouten maakt, dat er verdriet in je leven is, dat je littekens hebt opgelopen in je leven. Maar ondanks dat, kun je ook zó sterk zijn.
Het heeft een tijd geduurd voor dat ik dit bij mijzelf durfde te constateren. Er zijn onvolmaaktheden in mijn leven. Het liefst stopte ik die weg, negeerde ik die. Ik wil dat niet meer. Natuurlijk hoef ik niet alles op straat te gooien. En daarom wil ik mijn atelier open stellen voor kwetsbaarheid. In alle beslotenheid, jezelf kunnen laten zien.
Voor mij betekent jezelf laten zien, vertellen dat ik hooggevoelig ben, dat alles wat op mij afkomt: geuren, kleuren, emoties en gevoelens, soms bijna ongefilterd binnen komt. Dit kan zoveel moois opleveren. Ik kan intens genieten van de natuur, van bepaalde etensgeuren, van zoveel moois in mensen om mijn heen. De keerzijde van hooggevoelig zijn is dat verdrietige en heftige dingen in het leven mij zo enorm raken. Toen ik jong was had ik soms het gevoel dat ik kopje onder ging door al het verdriet en leed in de wereld. Toch ben ik niet kopje onder gegaan. Dat heeft alles te maken met vertrouwen. Vertrouwen dat het goed komt. Ondanks....en hoe dan ook...niet naïef, maar in het rotsvaste vertrouwen dat God, mijn Vader in de Hemel van mensen houdt. Hij heeft Jezus naar de wereld gestuurd om te laten zien hoe Zijn hart er uit ziet. Jezus genas mensen, hield van mensen, bracht liefde en geluk.
Ik geloof dat God niet van ‘schijn ophouden’ en ‘ik eerst’ houdt. Juist in een wereld waarin mensen kwetsbaar naar elkaar durven zijn worden harten geraakt en komt er ruimte. Ruimte om elkaar echt te ontmoeten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.